Skoči na glavno vsebino

Osrednja tema letošnjega tedna otroka, ki je potekal od 3. do 9. oktobra, je bila »SKUPAJ SE IMAMO DOBRO«. Učenci in učitelji podružnične šole Lokavec smo cel teden z raznimi zanimivimi aktivnostmi skrbeli, da smo se znotraj razreda, med razredi in tudi z ostalimi krajani povezovali in skupaj imeli dobro.

Ure pouka je ta teden popestril kamišibaj ter branje knjig o prijateljstvu in sodelovanju. Nekateri učenci so z največjim užitkom brali v vseh mogočih kotičkih v razredu, pod mizo, na mizi, pod stolom… Učenci vseh razredov so si z izdelavo kino vstopnic, peko kokic in ogledom animiranega filma pričarali pravo kino urico. Učiteljice so poskrbele tudi za medrazredno povezovanje, kjer so se učenci družili ob igranju družabnih in socialnih iger. Učenci so pripravili slavnostno malico in kosilo ter se preizkusili v peki palačink, hrenovk v listnatem testu in še marsičem. V šolo so otroci prinesli svojo najljubšo igračo, ki so jo z veseljem pokazali še svojim sošolcem.

Teden otroka pa je bil obarvan tudi s spoznavanjem bogate kulturne dediščine Lokavca. Učenci podružnične šole so že 6. leto zapored vključeni v projekt Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine, ki letos poteka pod naslovom Vztrajnostna dediščina. Učenci so v tem tednu raziskovali življenje in delo Edmunda Čibeja ter tako spoznavali njegovo pomembno vlogo za kraj in njegovo širšo okolico.

V sredo so se vsi učenci podružnične šole odpravili na športni dan po poteh Edmunda Čibeja. Iz Lokavca so se podali na pot vse do Lavričevega  trga v Ajdovščini, kjer so si učenci 4. in 5. razreda ogledali Pilonovo galerijo. Učenci od 1. do 3. razreda pa so si medtem ogledali prenovljen Lavričev trg, rimsko utrdbo Castra in v neposredni bližini stari Jochmannov mlin, ki kraljuje ob reki Hubelj sredi Ajdovščine. Za zgodovinski oris videnega je poskrbel g. Boris Blažko. Pot so nadaljevali proti fužinam, kjer jim je g. Boris podrobno opisal in orisal delovanje fužin, delo in življenje delavcev in lastnikov. Pot so nadaljevali do cerkve sv. Antona in naprej do izvira reke Hubelj. Sprehodili so se skozi zaselke Gorenje, Čohi in Brod ter se nato vrnili proti šoli.

Kulturni dan, ki je potekal v četrtek in petek, pa je učence popeljal v stare čase domačega kraja. Učenci so s pomočjo g. Borisa raziskovali življenje Edmunda Čibeja. Ogledali so si Bavčarjev mlin, Edmundovo rojstno hišo s pripadajočim gospodarskim poslopjem in vrt ter v neposredni bližini še edino ohranjeno Graparjevo žago, ki jo je poganjal potok Lokavšček.

V četrtek zvečer je v zgornjih prostorih Dvorane Edmunda Čibeja  potekala kulturna prireditev ob predstavitvi nastajajoče knjige Družina in sorodstvo Edmunda Čibeja, katere avtor je g. Boris Blažko. Pogovor je vodila ga. Alenka Furlan. Učenci lokavške šole so program popestrili z dramsko in glasbenima točkama in pripravili likovno razstavo, kjer so razstavljena dela vseh lokavških učencev.

Ob vseh teh aktivnostih, prireditvi in dnevih dejavnosti kjer smo se družili in povezovali, lahko zares rečemo: »Skupaj se imamo dobro.«.

Hvala vsem in vsakemu posebej, ki ste nam omogočili nepozaben teden otroka.

Dostopnost