Skoči na glavno vsebino

Učenci 5. r. smo v torek, 20. 9. 2022, dobili prav posebno vlogo. Postali smo filmski igralci.

Vse se je začelo z mailom, ki so ga prejeli naši starši. Izvedeli so, da bodo na podružnični šoli snemali film o Arnesu in vzpostavljanju interneta po slovenskih šolah v devetdesetih letih.

Snemalni dan smo nestrpno pričakovali. Našo šolo je po pouku res obiskala snemalna ekipa. V šolske prostore so s seboj prinašali najrazličnejše stvari: velik star televizor, različne računalniške monitorje, grafoskop, reflektorje, napravo za dimljenje, kamere … Vse je bilo prepleteno s kabli, zato smo morali presneto paziti, kam smo stopali. V učilnico je vstopil tudi režiser. Pred snemanjem je pregledal naša oblačila, torbe in peresnice iz katerih smo zaradi vsebine filma vse novejše dodatke pospravili v torbo. Prevzeli so nas nenavadni občutki.

Čez nekaj časa smo odšli na prizorišče snemanja. Vstopili smo v razsvetljeno in umetno zadimljeno učilnico. Snemanju so se na prizorišču pridružili tudi drugi igralci – deček naših let z glavno vlogo ter igralka v vlogi učiteljice. Učenci smo se posedli za mize ter upoštevali navodila snemalne ekipe. Na znak šolskega zvonca smo morali pripomočke pospraviti v torbo in zapustiti učilnico. Najprej smo imeli le vaje, potem pa je sledilo pravo snemanje: vstopali smo v učilnico, si razporejali potrebščine na mizo in na znak odhajali iz prostora. Opravili smo preko 10 ponovitev.

Utrujeni, obogateni z znanjem o igralskih poklicih v filmu in z izkušnjo igralstva smo zadovoljno odšli domov. Komaj čakamo, da si bomo nastali film tudi ogledali.

Julija Faganelj

Dostopnost