Letošnji dan šole smo na podružnični šoli v Lokavcu obeležili na drugačen način. Povezali smo se z gospo Petro s severa Finske, natančneje z Laponske. Pripravila nam je posnetke o različnih dejavnostih, ki jih pri njih vsakodnevno opravljajo. Najprej nas je s pomočjo zemljevida popeljala na izlet iz Slovenije do severa Finske, kjer ona živi. Predstavila nam je prevozna sredstva, ki jih uporabljajo pozimi ter poleti. Nam najbolj nenavadno je bilo prevozno sredstvo,  s katerim se poganjajo po že steptanem snegu (kicksled). Z naslednjim posnetkom nas je popeljala na virtualni sprehod s krpljami, med katerim smo opazovali zasneženo pokrajino ter v snegu iskali stopinje različnih živali. Ogledali smo si tudi poseben način ribarjenja na zaledenelem jezeru ter vožnjo z jelenjo vprego. Med ogledom posameznih posnetkov nam je gospa zastavila nekaj vprašanj o vsebini posnetkov, ki smo si jih ogledali. Pokazala nam je fotografije živali, ki tam živijo ter njihove sledove v snegu.  Predstavila nam je tudi ribe, ki živijo v njihovem jezeru. V učilnicah je skoraj malo zadišalo, ko nam je gospa pokazala ribe, pripravljene na žaru. V posnetkih smo lahko videli tudi nekaj stavb v okolici njenega doma. Te so različnih oblik, a večinoma zgrajene iz naravnih materialov, največ iz lesa.

Po srečanju z gospo Petro smo dan nadaljevali z različnimi igrami, povezanimi z jeleni. Učenci so se igrali prirejeno igro med dvema ognjema, pri kateri je nekaj učencev tekmovalo, kdo bo ujel več jelenov. Pri drugi igri so poskusili ujeti svojo čredo jelenov glede na simbol na hrbtu. Največji izziv pa jim je predstavljala igra,  pri kateri so se poskusili razvrstiti v skupine (črede) glede na simbol, ki so ga imeli na hrbtu. Med igro se niso smeli pogovarjati, sošolca so morali na drugačen način usmeriti k učencem, ki so imeli na hrbtu enak simbol kot on.

Učenci so spoznali, da je življenje na severu precej drugačno. Predvsem so občutili izjemno povezanost ljudi z naravo, ki jih obdaja. Izjemno skrb posvečajo severnim jelenom, ki živijo v divjini. Redno jih cepijo, oštevilčijo ter oskrbijo tiste, ki so bolni ali poškodovani.

Dostopnost