Skoči na glavno vsebino

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE

V tednu, ki je za nami, so učenci PŠ Lokavec sodelovali pri ustvarjanju kulturnih dni na temo Dediščina okoli nas.

V dvorani Edmunda Čibeja so pripravili razstavo igrač in učil, skratka vsega, kar je nekoč zaznamovalo prva leta življenja. Pred dvorano pa so se obiskovalci lahko preizkusili v igrah, kot so se jih otroci igrali nekoč: ristanc, hoja s hoduljami, kamenčkanje, zemljo krast …

V Batičevi hiši so potekale tri delavnice:

  • V črni kuhinji so spoznali način kuhanja na ognjišču in peke v krušni peči. Videli so lahko tudi orodja in pripomočke, ki so jih pri tem uporabljali.
  • V izbi, ki je bila središče družinskega dogajanja, so spoznali ročno izdelano knjigo. V njej so z različnimi kaligrafskimi pisavami zapisane lokavške pravljice, ki jih je otrokom doživeto prebirala avtorica knjige Loredana Zega.
  • V preužitkarski sobi, ki je bila nekoč bivalni in delovni prostor čevljarja, pa so spoznali materiale, orodja in postopke ročne izdelave obutve.

Dogajanje je zaokrožil izid nove številke časopisa Lokavec in čas, v katerem lahko preberemo prispevke učencev o naravni in kulturni dediščini Lokavca in pesmi o domačem kraju.

Veseli smo, da so naše dejavnosti obiskali tudi učenci naše matične šole, učenci OŠ Šturje in podružnične šole Budanje ter učenci OŠ Dutovlje. Skupaj se je v treh dneh zvrstilo kar 310 obiskovalcev.

Dostopnost